5 favoriter - del 4

PLANKAN

Plankan tränar magmusklerna. Den raka (/vanliga) plankan tränar musklerna på framsidan av magen medan den sidoplankan trimmar sidorna av magen. 
 
Övningen går ut på att man står på armbågarna och tårna och håller kroppen i en rak linje = man ska se ut som en planka. Försök att inte puta upp med rumpan för då tar övningen inte lika bra och om du sjunker ner för långt så kan du få ont i ryggen. Om man inte klarar på tårna så kan man stå på knä i början.
Förutom vanlig planka kan man göra sidoplankan och då lutar man sig på ena armbågen och sträcker ut benen åt sidan (om man inte orkar kan man lägga ner undre benet). 
 
Det finns många sätt att variera plankan på. Man kan köra vandrande plankan med fötterna (alternativt hoppa in och ut med dem), gå upp på händer och ner igen flera gånger eller köra sidoplanka med vridning ner under kroppen till vanliga plankans position och upp igen (för mer utmaning ska handen följa med hela vägen utan att nudda marken). Några exempel. 
 
Mitt största tips efter att ha kört plankan ett ganska stort antal gånger är att du ska står en kortare tid flera gånger, t.ex 30s x 5 ggr, istället för att bara försöka stå länge. Har du inte tillräckligt starka magmuskler och kör planktävling med dig själv (eller nån annan) kan du skada ryggen eftersom du lär sjunka/svanka mer och mer. Att köra intervaller med plankan och vila flera gånger är snällare mot ryggen, och det funkar lika bra!
 
PH; www.iform.se - För sidoplanka: tänk att du vrider dig när du står i denna position...
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

Anna Hagelin

" Smile To The World & The World Will Smile To You "

RSS 2.0